Woody Allen “Match Point” (2005)

Den allerførste linje, jeg nogensinde har hørt Woody Allen tale var en joke på Tonight show om teologiske spørgsmål, om hvordan, under en guddommelighed test, han snydt af “undersøger sjælen af pigen sidder ved siden af mig.” Jeg tror, at han brugte et klip fra sådan en stand up rutine i en af sine film, måske Annie Hall. Jeg kan helt ærligt ikke huske. I årtier, Woody har sammenflettet flere grundlæggende temaer: kærlighed og dens længsler. Tro. Talent og succes. Menneskets ondskab og fraværet af Gud i universet. Og han gør at ting, at humor gør: tager smerte og frygt, forvandler dem indefra og ud og gør os grine. Men bag latteren har altid været et overordentligt stor sind og en urolig ånd.

De fleste af os er enige om, at hans ægteskab med hans egen steddatter var et tegn på en beskadiget psyke. Jo, han havde advaret os i årtier, han var beskadigede varer, havde han? Det var først “Bullets Over Broadway”, hvor en morderisk hit-mand er afsløret som en teatralsk geni, gjorde det endelig ramte mig, at han var besat med spørgsmålet om, hvorfor onde ikke straffes i universet. Hvorfor, i virkeligheden, succes synes at have nogen forbindelse til renheden af sjælen.

I “Forbrydelser og Misdemeaners” gik han videre, tilskynder os til at empathize med en mand i stand til af en forfærdelig handling… men den film satte på hegnet, tillader os at argumentere om ret og forkert ting, snarere end at fokusere os på det centrale spørgsmål, som naturligvis har tygget på hans hjerte og sind siden barndommen.

Ingen sådanne fejl i “Match Point.” I denne film, som efter min mening en af hans bedste nogensinde, fortæller han historien om en social-klatring tennis pro (Jonathan Rhys Meyers) der gifter sig med chefens datter (Chloe Hewett Wilton) mens husly en passion for sin fremtidige svigerinde (Scarlett Johanssen). En edroom farce tager en temmelig mørk tur (for at sige mildt), fører til en handling, som meget få mennesker kunne finde andre end aldeles forkasteligt på alle tænkelige niveauer. Og at en djævelsk Smart slutter. Tema, meddelte fra starten er, at kun få af os ønsker at se i øjnene, at så meget af livet er baseret på held. Specielt, lykke i modsætning til fortjeneste.

Men for at springe over alle yderligere plot detaljer til at tage fat på dette tema, jeg tror det er noget af et påskeæg. Se dybere, og spørgsmålet er ikke blot en af held, men en, der spørger: “er der en Gud i universet? Hvis ja, hvad er hans natur, og hvorfor er han tavs?”

Jeg kan ikke hjælpe, men tror at Woody beder det forkerte spørgsmål. Hvis, som jeg har mistanke om, på et niveau han mener mennesker er lavvandet og onde, og at han selv har opnået enorme rigdom og berømmelse mens dybt fejlbehæftet og (han mistænkte) ondt i sit personlige liv, så hvor er retfærdigheden i universet.

Først og fremmest med denne film befandt jeg mig at tro, at Allen er en god mand. Mangelfuld, men godt. Karakteren af de spørgsmål, han har bedt hele sit liv, i modsætning til hvad vi kender hans personlige liv, får mig til at tænke ham beskadiget men damned ikke. Lige en personlig mening.

For det andet, jeg tror, at nøglen ikke er i “Hvorfor er de ugudelige ikke straffet” men spørgsmålet “Hvad er karakteren af en god og vellykket liv”? Han har taget en fornuftig tilgang: en smuk ægtefælle, rigdom, sundhed, offentlig anerkendelse er et godt liv. At onde mænd og kvinder kan opnå denne skal være dybt bekymrende at ham.

Og bekymrer mig ikke på alle. Det er naturligvis muligt at det er min filosofi, der er lavvandet, og hans der skærer dybt. Jeg vil ikke være selvtilfredse, eller dogmatisk nok at klappe mig selv på bagsiden, men jeg skal afstikke en position.

Det er så her. Jeg tror, at eksterne målinger af succes er vidunderlige, men i sidste instans tilfredsstillende, hvis de matcher vores indre værdier. Og fra vuggen, vi tørster forbindelse til kærlighed, til varme, til den samlede accept vi følte fra vores mødre, i livmoderen, hvis ingen andre steder. Og at denne trang er helt bevidstløs, og at vi tilbringe resten af vores liv, forsøger at genvinde den.

Når vi fornemmer, at vores egne værdier og handlinger kan replikeres i hele verden, til dens fordel, jeg tror, at der er en følelse af fred, som simpelthen ikke kan sættes i ord, en tilstand af glæde, at dem, der ikke har oplevet simpelthen ikke tro på nåde €” som sociop aths kan ikke tro at mennesker virkelig opleve kærlighed og omsorg for hinanden. Sådan fattige sjæle cirkel i det yderste mørke. Sige “Jeg elsker dig” til dem, og de tror, at “hvis bare du vidste, hvad jeg virkelig var, ville du sige der.” Eller værre, de tænker “dårlig, fantast fjols, at føle så trivielle, falske følelser.”

Selvfølgelig er det muligt at opnå anerkendelse, og berømmelse, og sundhed og hed sex og være onde. Det onde er en dom om ting på et åndeligt plan, ikke på niveauet af business (selvom generelt ærlighed betaler i erhvervslivet) eller ægtepagter (du kan lyve og snyde, og din makker kan aldrig opdage det) eller fitness/sundhed (jeg har kendt voldsomt passer og langlivede mennesker, der var monstre).

Endnu og stadig, Lifewriting beder os om at omfavne disse tre kvaliteter som markører for indre værd. Hvorfor? Fordi de er bedste, nemmeste eksterne markører, jeg kender til. De er ikke ufejlbarlige.

På det personlige plan, jeg tror, at når vores indre værdier og vores ydre handlinger er i tilpasning, og når disse handlinger og værdier er gennemsigtige, så at vi ville stå foran alle menneskeheden og siger: “Dette er hvem jeg er. Og jeg ønsker, mine børn, og dine børn til at være den samme, og jeg er parat til at stå foran universet og sige, at jeg ville være villig og glad for at blive behandlet som jeg har behandlet andre”at der er en simpel fred, der kommer fra dette, ikke kan erstattes af penge , eller sex, eller endda selve livet.

Dem, der er blevet misbrugt, forsømt, uncherished, udvikler ofte ikke den åndelige sensoriske udstyr at finde deres vej til dette sted. Hære af dødbringende børn fundet i indre byer omkring den tredje verden (og nogle gange den første verden) vidner om dette: de har ikke oplevet kærlighed, og har derfor ingen evne til at empathize, eller bekymre sig om meget større end overlevelse og enkle fornøjelser.

Hvad er et godt liv? I mit sind, det korrekte svar til dette behov ingen Gud i universet til at straffe de ugudelige, selv om et liv levet denne mode ofte åbner en bevidsthed (eller at være fair, en tro) på eksistensen af guddommelige. For at være adskilt fra forstand er at gå tabt i en intellektuel tåge, forsøger at ræsonnere ud arten af ting langt større end vores sind. Intellektet ikke gå der, er det forkerte værktøj. I årtier har Allen forsøgte at ræsonnere ud sit forhold med Gud, at forstå Holocaust inden for rammerne af sin barndom overbevisninger. Jeg har forfærdelig ondt af ham, og håber at han kan tilgive verden, og selv i tid til at finde fred i sit liv.

Men i mellemtiden vil jeg nyde hans ruminations. De er geniale, og dybtfølt og hjerteskærende ærlig på dette tidspunkt i sit liv. “Match Point” er en anden af de bedste film fra 2005, som desværre ikke ser jeg indtil 2006.

Set i bakspejlet var 2005 en pokkers af et år for film. Jeg håber, at 2006 vil være så fint.